Főzz Indiában - konyha nélkül
2013. december 30. írta: Utazolany

Főzz Indiában - konyha nélkül

Hatalmas és egyben varázslatos spájzom van: minden gyümölcs és zöldség friss, akármelyik nap nyúlok értük. Fizetnem is csak akkor kell mikor megeszem őket. Ezt a spejzt ZÖLD-SÉ-GES-nek hívják. Ugyanez a helyzet a BOLT-tal. Rengeteg csokim, chipsem, öngyújtóm, WC papírom, füzetem van, és még hűtőm is ha esetleg hűtütt sörre vágynék (ha ihatnék). Ősi szanszkrit szokás, itt tanultam.

Az ayurverda (~ holisztikus/testi lelki összefüggésekre alapuló gyógyító tudomány) tudománya szerint az étkezés akkor a legegészségesebb, ha egyszerre egy dolgot csinálsz. Vagy eszel, vagy iszol. Nincs kaja közbeni ivás. Próbáltam rájönni az okára, merthogy mindennek kell legyen egy prózai oka. Pl a jóga pózok eredete, az otthoni süti receptek, miért akkora a süti - mert a nagymamának akkora formázója volt és kész. Stb. De ez fejtörést okozott. Mígnem! Elkészítettem a reggelimet a minimál konyhámban. A felszereléseim a következők:

  • 1 db spirál merülőforraló (és itt ismét visszaköszön Horány)
  • 1 db bögre, amiben forralom a vizet
  • 1 db tányér
  • 1 db kanál

Tehát meleg reggelihez, vizet forralok a bögrében, majd áttöltöm a tányérba, és a következő adag  forró vízre várnom kell amíg kicsit lehül a forraló. Addig csak kajám van. Mire elfogy a kajám, meg tudom főzni a kávémat/teámat, de kiürült a tányér, így csak piám van. Repetára várnom kell amíg elfogy a forró kávé. Ha sietek, leég a nyelvem. Ez a titok (meg a szegénység).

A legjobb fogyókúra. És jóga is, mert maximális figyelmet, tervezést és türelmet igényel a reggeli.  

A mai reggelim hozzávalói: puffasztott rizs, puffasztott amaránt, ghee, forró víz, fahéj, mazsola, banán, szőlő, szotyi,

kaja.png

Und vertig is die undinak látszó, de nagyon finom reggeli. Kedves vendéglátóm látta hogy szenvedek a fotózással, úgyhogy segített. Az ő keze látható a képen.

DSCF8671.JPG