Indiai receptek 2/4: Hogyan készül... a Chapati
2014. március 09. írta: Utazolany

Indiai receptek 2/4: Hogyan készül... a Chapati

Ez a gluténos verzió, az indiai laposkenyér, a minden léHEZ kanál, a közkedvelt Chapati. Több néven is illetik, fulka, naan, paratha földrajzi helyzettől függően. A roti is hasonló, csak őt sütőben (tandoorban) és lisztkeverékkel készítik.

A kenyérnél egyszerűbben készül, mert nem kell bele élesztő, tehát elmarad a kelési idő.

Az Összetevők még a Dosánál (amit az előző bejegyzésben részleteztem) is egyszerűbbek, valóban a szegény ember eledele (ehhez képes megkérik az árát még indiában is):

  • 1,5 bögre liszt
  • 1 bögre víz (plusz még ráöntünk egy kicsit)
  • 1-2 teáskanál olaj
  • csipet só
  • sodrófa és deszka a nyújtáshoz.

Elkészítés:

A liszt közepébe öntsük a vizet és szigorúan jobb kézzel keverjük össze, majd gyúrjuk kis golyócskákba. A kis golyócskákat próbáljuk meg jó vékonyra, kb fél cmre kör alakúra nyújtani. Valentin napra a szivecske megengedett. A kör alakot amúgy tök nehéz kivitelezni, nekem mindig négyzetre sikerült, de lehet hogy ez is csak egy freudi elgyúrás, mert legbelül kocka vagyok.

Mikor kész, vaslapon, OLAJ nélkül megégetjük. kb 1-1 perc mindkét oldal és ehető.

Mihez esszük? Mindenhez amihez amúgy rizst ennénk köretként. Szószok, curryk, vagy magában.

Cifrázni szokták fokhagymával, netán párolt zöldségekkel, de ez inkább a parathára jellemző.