Indiai receptek 4/4: Hogyan készül... az Alu Gobi, a világ legfinomabb teája és, mi az a methi
2014. március 13. írta: Utazolany

Indiai receptek 4/4: Hogyan készül... az Alu Gobi, a világ legfinomabb teája és, mi az a methi

A receptsorozat utolsó gyöngyszemét a drága szomszédaimnak, Turócziéknak ajánlom, a szó szerinti fordításban Krumplis Karfiol.

Egyszerű recept, finom kaja, én legalábbis imádtam. 

Összetevők:

  • 2 fej apróra vágott hagyma
  • 3 apróra vágott paradicsom
  • 6 gerezd fokhagyma (najó ez is legyen apróra vágva)
  • 2 cm friss gyömbér, vékony szeletekre vágva
  • 2-3 krumpli (főzésben nem othon levők: a krumplit megmossuk és meghámozzuk. Mindenki: A krumplit cikkekre vágjuk)
  • 1/2 karfiol (rózsákra tépjedve)
  • 1/2 bogyiszlói (hosszú zöld csípős paprika)
  • 1/2 teáskanál turmaric, azaz porított kurkuma
  • 1 teáskanál cumin por, ami nem köménymag hanem valami nagyon hasonló.
  • egy kis garam massala fűszerkeverék (ezt is belepottyantotta Miszter Vídzséj, de gyanítom hogy külön külön is tettünk a keverék összetevőiből, csak ha már ott volt előre kikeverve, jól mutatott az asztalon)
  • friss koriander

Ezeket a különleges hozzávalókat az Ázsia bt-ben lehet beszerezni. http://www.azsiabt.hu/ ázsia.png

 

Elkészítés:

  1. Hevítsd fel az olajat, seperd bele az apróra vágott fokhagymát.
  2. Most jön a hagyma. 5-10 percen át pirítsd aranybarnára, kis lángon
  3. Most jön a paradicsom, gyömbér, bogyiszlói, só, fűszer - kombó
  4. Most fuldoklunk egy kicsit és hozzáadunk egyk is vizet - hogy ne fulladjunk meg teljesen.
    1. Anna, a húgom meglátása szerint akkor jó egy garam massala kaja főzése ha a fűszerkeverék hozzáadásakor rendesen fulladozunk. Vijayt sem kímélte a szer. Mi meg egyenesen lefordultunk a székről, de megérte!
  5. Megvárjuk amíg összetrutyizódnak a hozzávalók és beleborítjuk a két főszereplőt, a krumplit és a karfiolt.
  6. Kis lángon főzzük fedő alatt, 2-3 percenként megkavargatva. Mikor a krumpli megpuhult, kész a kaja.  
  7. Vigyázat, a zöldségek levet eresztenek, úgyhogy csak a végén adj hozzá kis vizet, ha tényleg szükséges.

Miközben fő az Alu Gobi, felteszzük a teát főzni:

Ha már ott egy csomó fűszer az asztalon, dobáljuk bele a következőket az 1 liter vízbe:

Egy teáskanál szálas fekete tea, frissen szeletelt kb két centis gyömbér, feketebors, cukor, fahéj, szekfűszeg

És pirísunk egy kis Methit is.

A methi egy friss levél, olyan mint a ruccola, csak tök más. :-) Az íze frissítő, de semmihez nem hasonlít. Olajba vele, 2 gerezd fokhagyma, szár nélküli methi, 1/2 gyömbér, zöld chilli, só, kurkuma por, kurkuma mag és 2 perc sütés után ehető is.