Trāṭaka - gyertyaláng szeánsz
2013. október 20. írta: Utazolany

Trāṭaka - gyertyaláng szeánsz

első rész

A hétvége mindig valami különleges csemegét tartogat a számunkra. Bár kezdőknek könnyű újat mutatni, mégis úgy tűnik, a lehetőségek tárháza végtelen. Vagy egy új ének, vagy egy közös (50 fős) Ohm mantrázás, vagy egy nem mindennapi szeánsz kerül bemutatásra. Itt munkanap a szombat, csak 1 napból áll a hétvége, ezért ismételten reggel 6-kor keltünk és megkezdtük a reggeli gyakorlatozást, pont úgy ahogy a hétköznapokon. Ezután eltértünk a bevált rutintól és előadás helyett filmet néztünk, az esti asanák helyett választható programként kipróbálhattuk a Hatha jóga Trāṭaka nevű szertartását. Ez egy két lépésben történő meditáció ésimages (2).jpg szemerősítő gyakorlat.

Az elmélet:

Ahogy az ingert kereső szemnek parancsolunk megálljt, ezzel párhuzamosan az agyunk is megpihen. Az egész napon át tartó folyamatos gondolatáramlásból mozdítjuk ki egy kis szünet erejéig. Itt kéne megemlítenem az ājňā csakrát, ami a két szemöldökünk között helyezkedik el, de jelen pillanatban még nem érzem át a spirituális jelentőségét, úgyhogy nem nyilatkozom. :-) 

Első lépésként egy pontot, jelen esetben a lángot szugerálva észleljük majd kiürítjük a felmerülő gondolatokat, így "tisztítva" meg az elménket. Fontos, hogy végig a távolban ficánkoló lángra összpontosítsunk, ne lazítsuk el a szemünket, ne is nyissuk túl nagyra, csak pihentessük a lángon.

A második lépés a gyertyaláng képének megőrzése csukott szemmel, továbbra is csak erre koncentrálva. Eleinte valóban egy másolatot látunk, de később, további gyakorlással ez a kép az emlékeinkből jön elő így tovább gyönyörködhetünk benne.

A kivitelezést a következő bejegyzésben fejtem ki.

images (1)_1.jpg

süti beállítások módosítása