करवा चौथ (Karva Chauth) - Férjek böjtje
2013. október 23. írta: Utazolany

करवा चौथ (Karva Chauth) - Férjek böjtje

Ez a helyi valentin nap, mikor a párok (értsd: csajok) bizonyítják szerelmüket.

A mostani teliholdat követő negyedik napon a feleségek böjtölnek férjük hosszú, egészséges életükért. A gondosan kicsinosított (éhező) asszonyok a felkelő hold megpillantásakor ehetnek először. Tekintetüket a hold után férjükre fordítják, majd együtt vacsiznak. Talán nincs is olyan ünnep amit India minden régiójában tartanak, így ez sem az. Sőt, helyenként csak a férjezett asszonyokra vonatkozik ez a szokás, máshol minden nőre. Akinek nincs senkije,semmi pánik, a jövendőbelijéért is éhezhet.

Szerintem ez egy kedves és jó dolog. A Stepfordi Feleségek c filmen kívül kicsit arra is emlékeztet, hogy akkor fogsz tetszeni a férjednek ha csinos maradsz.

A sok háttértörténet közül az egyik egy Karwa nevű nőről szól, aki annyira odavolt a férjéért, hogy mikor a csávó a patakban való fürdés közben krokodilfelfalás áldozata lett, a feleség egyenesen a halál istenéhez fordult segítségért, aki nem mert nemet mondani neki (mivel a halál köztudottan meghajol a hőn imádott feleségek hatalma előtt). Végül mindketten örök életet és egészség birtokában mehettek haza.

A karwa egyébként azt is jelenti hogy tál, ezért ez az ünnep szimbóluma

Ahogy a kép mondja: Sending you my warm dwishes :-D

happy_karwa_chauth.jpg

süti beállítások módosítása