Második állomás - Khajuraho (a Kama Sutra szülővárosa)
2013. december 16. írta: Utazolany

Második állomás - Khajuraho (a Kama Sutra szülővárosa)

 

A Kama Sutra egy kis szegletét ismeri az egész világ. A szex pózok leginkább figyelemfelkeltésként szolgálnak a további filozófia ismertetése érdekében; szeresd, tiszteld a másikat, ne bántsd, lásd meg a benne lévő istent. 

Khajuraho amennyire kicsi város, pont annyira fontos kulturális állomás. Az 5 csillagos luxusszállók betelepülése a pusztára sosem történik profit ok nélkül. A közelben van egy reptér. Az Agrában eltöltött plusz egy napomat sokkal hasznosabban tudtam volna itt eltölteni. Két nap erőltetett menet, az összes templom felfedezése, a többi pihenés. Minden egyes építmény aprólékosan kidolgozott műemlék, sosem unatkozik a látogató. Engem személy szerint az akkori kor eszközeivel megteremtett rendkívüli aprólékos kidolgozás nyűgözött le. Tetszik hogy más mint a keresztény egyház beszűkült, beteg szemléletmódja. Természetes mozzanatként kezelik a szexet, semmi elfojtás. Nagyon tetszik. Az egyik templom az anyai nevelésnek emelt szentély, oldalán egy csontváz-anya szobor található, szimbolizálva a rossz nevelés következményeként elsorvadt gyerekekre hívja fel a figyelmet

Városszerte el vannak szórva ezek a nagyjából 1000 éves romok, fárasztóan sok van belőlük. Ezért kényelmes a 3 éjszakás látogatás.

Az ottlétemet ismét kalandok sorozata jellemezte kezdve a vonattal, ahol a gondviselés ismét szárnyai alá vett és küldött két fehér embert a testi épségem megőrzésére (tényleg csak mi hárman voltunk külföldiek), a jegyünk egymás mellé szólt. Hihetetlen. Aztán az ashram maga nagyon baráti, olcsó, kedves, igazán pihentető volt (3 USD/éj. hhhhaaaaa, yesssssss!!)  Találkoztam egy nagyon helyes ír lánnyal, ő pont annyira volt jelen amennyi nem zavart, mégsem voltam tökegyedül. A srác, aki futtatja a helyet, magától értetődően ajánlotta fel szolgálatait, amennyiben be akarok menni a városba. 2 napig furikázott a motorjával és vigyázott rám. Örök hála neki. (cserébe nem felejtettem el értékelni a tripadvisoron). Biciklivel fedeztük fel a jóga tanfolyamos lányokkal a messzebb lévő templomokat. Nagyon hangulatos módja a felfedezésnek. Egyik este részt vettem egy Shiva templombeli szertartáson, ami úgy önmagában egyszerű volt, de tudva azt hogy ezer éve minden nap ugyanazt a rituálét csinálják, sokat dob rajta.

A templomokat látogatva több helyi férfi is felajánlotta idegenvezetői szolgálatait, szinte minden 10. percben kaptam ajánlatot. Na ez az ami igazán kimerített. Volt egy kisfiú aki minden nap többször odajött hozzám hogy vegyek már tőle valamit. Nem kedvesen közelednek, inkább mint otthon a koldusok, szüntelen nyomorral az arcukon. Ez egy stratégia, amúgy boldog emberek, nem szabad bedőlni nekik. Asszem ezen a ponton fejlődött ki bennem a lelkiismeretfurdalás nélküli visszautasítás képessége. Sokszor használom azóta is ezt a módszert a privát szférám megőrzésére. Hála a gyereknek. :-)

süti beállítások módosítása