Ez a gluténos verzió, az indiai laposkenyér, a minden léHEZ kanál, a közkedvelt Chapati. Több néven is illetik, fulka, naan, paratha földrajzi helyzettől függően. A roti is hasonló, csak őt sütőben (tandoorban) és lisztkeverékkel készítik.
A kenyérnél egyszerűbben készül, mert nem kell bele élesztő, tehát elmarad a kelési idő.
Az Összetevők még a Dosánál (amit az előző bejegyzésben részleteztem) is egyszerűbbek, valóban a szegény ember eledele (ehhez képes megkérik az árát még indiában is):
- 1,5 bögre liszt
- 1 bögre víz (plusz még ráöntünk egy kicsit)
- 1-2 teáskanál olaj
- csipet só
- sodrófa és deszka a nyújtáshoz.
Elkészítés:
A liszt közepébe öntsük a vizet és szigorúan jobb kézzel keverjük össze, majd gyúrjuk kis golyócskákba. A kis golyócskákat próbáljuk meg jó vékonyra, kb fél cmre kör alakúra nyújtani. Valentin napra a szivecske megengedett. A kör alakot amúgy tök nehéz kivitelezni, nekem mindig négyzetre sikerült, de lehet hogy ez is csak egy freudi elgyúrás, mert legbelül kocka vagyok.
Mikor kész, vaslapon, OLAJ nélkül megégetjük. kb 1-1 perc mindkét oldal és ehető.
Mihez esszük? Mindenhez amihez amúgy rizst ennénk köretként. Szószok, curryk, vagy magában.
Cifrázni szokták fokhagymával, netán párolt zöldségekkel, de ez inkább a parathára jellemző.