...azaz a sárgaborsófőzelék. :-.)
Ősi thai mondással szólva "same same but different". Végülis sárgaborsóból van és ugyanúgy hagyma az alapja, csak más fűszerek kerülnek bele, és kuktában készül! Ugye otthon ott van a borsófőzelék reklám...
Imádtam ahogy előre felvagdos mindent és szépen összekuporgatja a fűszerekkel együtt egy kupacba, így valóban játék a főzés. Egyszerűnek tűnt, meglátom én hogy csinálom majd otthon a barátaimnak... feltéve ha találok porított medvetarkót.
Egyébként ezt is lehet szarul csinálni. A legtöbb étteremben (ó istenem, elnézést kérek minden étterem nevében, hogy egy lapon említem az indiai csumizdákkal..) ezt ettem, és lustasága válogatta mennyire sütötték át a hagymát, mennyi fűszerért nyúltak oda, vagy egyáltalán begyújtottak-e alatta.
Természetesen a főzésen ettem a legjobb dal fry-t, így utána ha csak vonalakban is hasonlított erre a kirendelt kaja, imádtam. Mert erre emlékeztetett:
Összetevők 4 főre:
- 1 bögre sárgaborsó pár órája beáztatva (ekkor szoktam feladni)
- 4-5 bögre víz (amibe áztatjuk a sárgaborsót)
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 friss curry levél egészben
- egy teáskanálnyi fűszermag keverék (indiai nem római köménymag, római kömény, ánizs, fennel seed, mustármag)
- 1 fej apróra vágott hagyma
- 1 paradicsom
- 1 bogyiszlói :-) (hosszú, zöld csípős paprika)
- 2 cm gyömbér
- só
- kurkuma
- seasoning (elnézést, de akármennyire igyekeztem, nem tudtam követni ahogy odavarázsolt egy adag keveréket a fűszerkollekciójából. kb kurkuma, chillipor, római kömény por, szerecsndió és bors lehetett. Ez örök nyitott kérdés marad)
Elkészítése:
- 2 evőkanál olajban összepirítjuk a fokhagymát, curry levelet, fűszermagkeveréket, k avarunk rajta egyet. Kettőt.
- majd beletoljuk az apróra vágott hagymát, egészen aranybarnára sütjük.
- Majd ráborítjuk a kockára vágott paradicsomot, a bogyiszlóit, frissen felvágott gyömbért, sót, seasoningot, kurkumát és chillit
- És jöhet a főszereplő, a beáztatott sárgaborsó, azaz a dal.
- Mikor megpuhult a s.borsó, kész a kaja.
- Kuktában is lehet, amint sípol hogy kész - higgy a fülednek, várd meg amíg lehül a fedő.
- Ha több vizet adsz hozzá, nyomj bele egy kis citromlevet, úgy a jó!